(in English, scroll down)
Olen työskennellyt ammattimaisesti elokuva-alalla vuodesta 1985. Perustin kaksi tuotantoyhtiötä Pystymetsän sekä Periferia Productions, joista Periferia siirtyi toiseen omistukseen v. 2014. Olen tuottanut noin 50 elokuvaa. Lue lisää: OUTI
Vahvuuttani on sisältöjen suunnittelu, käsikirjoittaminen ja kirjoitusten kehittäminen, luovien projektien suunnittelutyö ja niiden hallinta. Erityisesti minua kiinnostavat lasten elämästä kertovat sisällöt ja elokuvat lapsille. Kokemusta on kertynyt myös yhteiskunnallisesta vaikuttavuustyöstä. Tästä esimerkkinä uusin dokumenttielokuvani TYTÖT – PIDETÄÄN PALLO!, joka kertoo pienten tyttöjen kotipallojoukkueesta ja heidän tavastaan löytää oma ääni. Tämän elokuvan vaikuttavuustyö herättänyt runsaasti keskustelua kotimaan päämedioissa ja koripallo-piireissä. Elokuva sai v. 2022 Islannissa EDDAN, heidän ’JUSSI’ palkinnon ja valittiin vuoden parhaimmaksi dokumenttielokuvaksi ja myös ECFA järjestön äänestyksessä parhaaksi eurooppalaiseksi dokumentiksi v. 2021.
Toimin käsikirjoittajana, kirjoitusten ja tuotannonsuunnittelun mentorina, tuottajana ja kouluttajana. Minulla on elokuvatuottajan tutkinto Taideteollisesta korkeakoulusta (Ad Astra ohjelma, 1996) ja kansainvälinen elokuvatuottajan tutkinto EAVE (1997). Suoritin yhteiskunnallisen tutkinnon Tampereen yliopistossa v. 1984 (elokuva- ja taidehistoria, sosiologia ym.) ja elokuva- ja videotaideohjaajan tutkinnon Satakunnan käsi- ja taideteollisessa opistossa v. 1992.
Olen opiskellut elokuvakäsikirjoittamista kansainvälisessä SOURCES2 -ohjelmassa (v.2002 ja 2008) ja kansainvälisessä Cinekid lastenelokuvan käsikirjoituskoulutuksessa vuosina 2021-2022. Opiskelin mentorointia ja rakentavan palautteen antamista SOURCES2 Training Mentors -ohjelmassa v. 2015. Osallistuin dokumenttielokuvan leikkauksen, markkinoinnin ja dramaturgian kehittämisen kansainväliseen työpajaan Dok.Incubator -ohjelmaan v. 2019. Lisäksi olen opiskellut luovaa kirjoittamista, lisensointia ja managerointia.
TOIMINTA ELOKUVATUOTTAJANA – esimerkkielokuvia
Tuotin ensimmäisen elokuvan v. 1993 ja v. 2021 valmistui toistaiseksi viimeisin dokumenttielokuva TYTÖT – PIDETÄÄN PALLO! yhteistuotantona islantilaisen SAGA Filmin kanssa. Tulossa v. 2023 on kaksi kansainvälistä yhteistuotantodokumenttia The Making of a Japanese (ohj. Ema Rayan Yamazaki) ja VIKA! Keep on Dancing (ohj. Agnieszka Zwiefka)
Tuotin ensimmäisen pitkän näytelmäelokuvan v. 2001. Se on KYYTIÄ MOOSEKSELLE (tuot. Illume, 2001, ohj. Kaija Juurikkala). Juurikkalan ohjaama pitkä lastenelokuva VALO (2005) oli suomalais-ruotsalais-norjalainen yhteistuotanto ja yhteistyö Unicefin kanssa. Olin POEMin kautta yhteistuottajana Olli Saarelan ohjaamassa satuelokuvassa RÖLLI JA METSÄNHENKI (tuot. Matila&Röhr Productions, 2001).
Pitkät näytelmäelokuvat MISS FARKKU-SUOMI (ohj. Matti Kinnunen, 2012), TÄHTITAIVAS TALON YLLÄ (ohj. Saara Cantell, 2012) ja ROSKISPRINSSI (ohj. Raimo O Niemi, 2011) ovat pohjoismaisia yhteistuotantoja.
KOHTAAMISIA -elokuvan (2010) ohjaaja Saara Cantell ja kuvaaja Marita Hällfors saivat elokuvan valtionpalkinnon v. 2010. Elokuva sai seitsemän Jussi –palkintoehdokkuutta, ja yhden Jussi -palkinnon. Miss Farkku-Suomi sai neljä Jussi-ehdokkuutta, ja yhden Jussi palkinnon.
Non Profit (2007, SES, YLE) on ensimmäinen kolttasaamelainen pitkä näytelmäelokuva ja ohjaaja Pauliina Feodoroffin esikoiselokuva. Elokuva sai Kritiikin kannukset v. 2007.
Norjalaisen Speranza -yhtiön kanssa toteutettiin kaksi kansainvälistä yhteistuotantoa. Ohjaaja Thomas Robsahmin dokumenttielokuva orjuuden nykyilmiöistä, MODERN SLAVERY (IHMISET KAUPPATAVARANA) valittiin vuoden parhaimmaksi dokumentiksi Norjassa v. 2009 (Amanda -palkinto). Margreth Olinin pitkä näytelmäelokuva ENGELEN (ENKELI, 2009, Speranza, Periferia ja Migma) menestyi festivaaleilla ja teattereissa. YLE on ostanut molempien elokuvien Suomen tv-esitysoikeudet.
Saksalais-suomalais-ranskalainen yhteistuotanto GIRLS AROUND THE WORLD (1998-1999) on neljän dokumenttielokuvan yhteistuotanto, johon tuotin Suomesta elokuvan 52 kilometriä Kuhmosta mehtään (ohj. Kaija Juurikkala, YLE, AVEK, 3Sat/ZDF). Irlantilaiset dokumentit US BOYS (1998) ja Estella (2000) ovat yhteistuotantoja Igloo Filmsin ja Paradox Pictures -yhtiöiden kanssa (YLE, RTE, Irish Film Board).
Toimin suomalaisena yhteistuottajana ruotsalaisen Giraff Filmin tuottamassa ja John. O. Olssonin ohjaamassa draamasarjassa MÖBELHANDLARES DOTTER (7 x 60 min, SVT & FST/YLE 2006). Sarjan pääosassa ovat Rolf Lassgård, Jakob Eklund, Sofia Pekkari, Irina Björklund ja Antti Reini.
Osallistuin suomalaisena tuottajana yhteispohjoismaiseen lyhytelokuvasarjaan MOVING NORTH – 10 SHORT DANCEFILMS (2003). Tuotin sarjan kotimaiset tanssilyhytelokuvat VERTEBRA (ohj. Milla Moilanen) ja POTRETTI (ohj. Saara Cantell). Sarjaa ja sen yksittäisiä elokuvia on palkittu ja esitetty laajasti eri puolilla maailmaa.
YLE valitsi ehdokkaakseen Prix Europa 2008 kilpailuun Saara Cantellin ohjaaman ja tuottamani dokumentin IKIOMAKSI (29min, 2007). Elokuva kertoo kansainvälisestä adoptiosta lapsen silmin. Hanna Bergholmin ohjaama, ja Jenni Toivoniemen ja Kirsikka Saaren käsikirjoittama lasten lyhytfiktio GORILLA (2009) valmistui osana Skidisti –projektia (SES, AVEK, YLE) ja palkittiin mm. Iranissa ja Japanissa. Olin tuotannon konsulttina (2006-2007) Ylen ja AVEKin Toinen Suomi –projektissa, ja sen Lappia kuvaavassa dokumenttielokuvassa ISIEN MERKIT (8 ohjaajaa).
Tuottamiani elokuvia on esitetty kaikilla mantereilla, ja ne ovat saaneet kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Valtion elokuvan laatutukipalkinto on myönnetty kahdeksalle tuottamalleni elokuvalle, viimeksi v. 2014 Anna Korhosen ohjaamalle dokumentille HYVÄ VELI. Sain mieluisan kunnianosoituksen, kun minulle myönnettiin PIKKU KARHU -palkinto v. 2008 työstä kotimaisen lasten elokuvakulttuurin hyväksi. JUSSI-ehdokkuuksia on toistakymmentä ja kaksi Jussi -palkintoa.
Olen osallistunut lastenkulttuurin ja elokuva-alan kansainvälisiin tapahtumiin, jonka myötä minulle on syntynyt kansainvälistä verkostoa. Olen säännöllinen vieras kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja rahoitusfoorumeissa, mm. vuosittaisessa IDFA festivaalilla ja yhteispohjoismaisessa Financing Forum for Kids Content -tapahtumassa (nyk. M:brane, Ruotsissa).
TOIMINTA ELOKUVANTEKIJÄNÄ – omia ohjauksia
Tuottamani, ja yhteistyöverkoston kautta laajasti levinnyt MUN PERHE – viiden lasten dokumenttielokuvan kokonaisuus (2014) oli mittava yhteistyö Raha-automaattiyhdistyksen sekä lukuisten lasten ja perheiden hyvinvointia edistävien järjestöjen kanssa. Elokuvien esitysoikeudet ovat MTV:lla.
Mun perhe -kokonaisuuteen kuuluu ohjaamani dokumenttielokuva SYDÄMESTÄ ASTI (2014). Se kertoo vähävaraisen perheen Sinttu –tytön nokkelista keinoista toteuttaa omaa unelmaansa. Elokuva kilpaili mm. Chicagon lastenelokuvajuhlilla ja Lyypekin Pohjoismaisilla elokuvapäivillä v. 2015.
Ohjaamani dokumenttielokuva TÄHDET (2008) kertoo pienten tiernapoikien ystävyydestä ja yhteistyöstä (Yle, AVEK, Kirkon mediasäätiö). KUUKAUSI KUNINKAINA-tiernapojat (2009) dokumentin ohjasin yhdessä Kirsi Schalin kanssa. Se kertoo tiernapoikaperinteestä (YLE, AVEK, Kirkon mediasäätiö).
Vuosina 1990-1992 ohjasin muutamia lyhytfiktioita porilaisen NYTE taiteilijaseuran kanssa. Vuonna 1995 valmistin yhdessä ohjaaja Päivi Takalan kanssa MTV3 -kanavalle lasten tv-joulukalenterin Uppo-Nalle ja joulun odotus. Lorut sarjaan kirjoitti kirjailija Elina Karjalainen.
MUU TOIMINTA AUDIOVISUAALISELLA ALALLA
Toimin viisi vuotta Kopioston yhteydessä toimivan AVEKin tuotantoneuvojana (2014-2019) ja käsittelin vuosittain n. 600 dokumenttielokuvan ja lyhytelokuvan hakemusta. Vastasin hakemusten käsittelystä, päätöksenteosta ja tuotantojen seurannasta. Tein myös elokuvakulttuurialan aloitteita ja tiivistä yhteistyötä mm. Yleisradion ja Suomen elokuvasäätiön kanssa.
Olin jäsenenä Valtion elokuvataidetoimikunnassa ja Taiteen keskustoimikunnan Mediataidejaostossa vuosina 1997-2002.
Suunnittelin ja toteutin Tiedonpuu -kiertävän elokuvateatterin Pohjois-Pohjanmaan kouluille v. 1985-86. Työskentelin valtakunnallisessa elokuva- ja mediakasvatuksen järjestössä (ETKK ry) koulutussuunnittelijana 1987-1989. Loin Helsingin kaupungin lasten taidetalo Annantalolle yhteispohjoismaisen lastenkulttuuritapahtuman Mahdollisuuksia markkinat v.1988.
Perustin Minun elokuvani -elokuvakilpailun v.1988. Tämä lasten ja nuorten omien elokuvien tapahtuma jatkaa työtään Porissa.
Suunnittelin ja toteutin Oulun kaupungin kulttuurikeskus Valveelle (ent.NuKu) elokuvaa taidekasvatuksen välineenä käyttävän Valveen elokuvakoulun lapsille v. 2003-2004 (ent. NuKun elokuvakoulu). Koulu sai valtakunnallisen Lapsenpäivän palkinnon v. 2019. Toimin Oulun lastenelokuvafestivaalin tuomaristossa v. 2006. Minulle myönnettiin POEM säätiön Pikku karhu -palkinto v. 2008 työstäni lasten elokuvakulttuurin kehittäjänä.
Tein aloitteen opetus- ja kulttuuriministeriölle selvityksen laatimisesta lasten elokuvakulttuurin tilasta Suomessa. Tutkimukseni Herra Huu ja moni muu valmistui ministeriön ja Suomen elokuvasäätiön tilaamana v. 2001. Tutkimuksessa esitin lasten elokuvakulttuurin kehittämistä koskevan ohjelman laatimista, ja ministeriö kutsuikin asiantuntijaryhmän laatimaan ohjelmaa. Toimin työryhmän sihteerinä. Työryhmän laatima Lastenelokuvakulttuurin kehittämisohjelma käynnistyi v. 2002. Ohjelman seurauksena lasten elokuvakulttuurille ja elokuva- ja mediakasvatukselle ohjattiin lisää määrärahoja, mm. Suomen elokuvasäätiön kautta kanavoitavaksi alalle.
Tutustu työhöni:
Producer – director Outi Rousu has worked as a professional in film industry since 1985. She has worked at several established production companies in the capital area Helsinki until she founded the two own production companies Periferia Productions and Pystymetsä. From 2014 Periferia -company has had a new owner.
Outi has produced some 50 films, including feature films, documentaries, short films, children’s films, dance films, media art, television series and international co-productions. The most recent co-productions are the feature documentaries The Making of a Japanese by Ema Ryan Yamazaki with Cineric Creatives & Print du Jour, (Japan/US/Fin/Fr 2023), VIKA! Keep on Dancing by Polish director Agnieszka Zwiefka with My Way Studios & ma.ja.de (Pol/Fin/Ger, 2023) , RAISE THE BAR (2021) with SAGA FILM awarded EDDAN for the best documentary film. Film also awarded as Best European Documentary film for children by ECFA. Coming The list of completed CO-PRODUCTIONS, produced by Outi.
Outi is BA (film & art history, Tampere University, 1984). She has a producer’s degree (local art academy TAIK, 1994) and international producer’s degree EAVE (European Audio-Visual Entrepreneurs 1997). She has studied script writing, production, distribution and marketing at several international workshops since 1994, such as Sources2 (script writing in 2002 & 2008, Cinekid SCRIPT LAB and Sources2 Training mentors in 2015) and Dok.Incubator (2019).
In 2014-2019 Outi was a film commissioner for documentaries & shorts at AVEK.
in 1997-2001 a member of the National Cinema Council, the expert body for the Ministry of Education & Culture. Outi is a chair of the board of DocPoint Documentary film association and she overlooks the activities and development of the DocPoint film festival, DOKKINO and DocPoint IMPACT (www.docpoint.fi). She is also a board member of AGMA – Agents and Managers of Creative Industries and Arts Promotion Centre, which is an expert body of Ministry of Culture & Education.
Eight of Outi’s films awarded the State film quality prize. Her films has been awarded international and domestic film prizes, such as JUSSI nominations (Finnish Oscars) and two Jussi awards. EDDAN award and 2 EDDAN nominations. Outi awarded in 2008 THE LITTLE BEAR award for improving childrens’ film culture in Finland. WANTED, by Milla Moilanen and produced by Outi, received the European Film Academy nomination for the Best European short film in 1999.
read more:
Outi Rousu Internet Movie Database yhteys / contact: outi(at)pystymetsa.fi gsm / mobile +358 (0)40 5412922